O czym nie należy zapomnieć jadąc do Kanady

Dzisiaj duża ilość krajów dążąc do polepszenia kondycji sektora turystycznego oraz wspomagając współpracę biznesową między krajami likwiduje obowiązki wizowe albo postanawiaich złagodzenie poprzez elektroniczne zezwolenie na podróż (eTa) lub pozwalając na uzyskanie wizy online (tzw. e-Visa)

Czym jest eTA oraz e-Visa?

Elektroniczny System Autoryzacji Podróży pozwala na uzyskanie dokumentu online, wstępnie upoważniającego jego właściciela, do wjazdu na teren kraju. ETA jest stosowana przez kilka krajów na ziemi między innymi przez Kanadę i jestzastosowanie tylko wobec mieszkańców narodów nieposiadających obowiązku wizowego.

Należy pamiętać, że uzyskana przez polskiego obywatela eta Kanada jest tylko wstępnym przyjęciem na wjazd. Rozstrzygającą decyzję podejmuje urzędnik na granicy. Powszechnie eTa do Kanady definiowana jest e-wizą, chociaż w teorii e-Visa dotyczy jedynie obywateli krajów, wobec których nie został zniesiony obowiązek wizowy natomiast kraj zezwala na jej uzyskanie online.

W dzisiejszych czasach wiza online lub dokument online upoważniający do wjazdu dla Polaków obowiązuje między innymi w takich krajach jak Kanada, Australia, Turcja, Iran, Bahrajn, Kuwejt, Oman, Tadżykistan, Indie, Sri Lanka, Birma, Wietnam oraz w przypadku kilku krajów afrykańskich, jak Egipt, Kenia, czy też Gabon.

Uzyskanie eTa do Kanady

Jeśli interesuje nas e-wiza do Kanady musimy posiadać ważny paszport, kartę bankomatową lub debetową i dodatkowo ważny adres e-mail. Wypełniając formularz na rządowej stronie podajmy fundamentalne informacje, jak numer paszportu, datę wydania, ważności, organ wydający dokument, imię i nazwisko, miejsce i kraj urodzenia.

Mało tego, aby móc ubiegać się o eTA do Kanady powinniśmy podać wykonywany zawód, nasz stan cywilny. Pojawią się również zapytania dotyczące naszych wcześniejszych wizyt w Kanadzie albo prób uzyskania pozwolenia na wjazd. Wszystkie z pytań mają na celu określić, czy nie staramy się na przyjazd do kraju w celach zarobkowych.

Należy pamiętać, iż żeby móc pracować w Kanadzie lub podjąć się nauki należy uzyskać odpowiednie zezwolenie. E-wiza do Kanady koncesjonuje jedynie na przyjazd w celach turystycznych oraz biznesowych. Procedura weryfikacji trwa do 72 godzin a koszt dokumentu do 8 dolców kanadyjskich. Posiadając dokument możemy wjechać do Kanady na maksymalnie 180 dni w czasie 5 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *