Wybierasz się do Australii? Poznaj wymagania dotyczące wizy

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest dedykowana dla osób które, nie są mieszkańcami i również obywatelami Australii. Wyróżnia się kilka typów wiz. Jeżeli potrzebujemy przylecieć do Australii na urlop albo odwiedzić najbliższą rodzinę lub znajomych, to najlepszą opcją jest wiza turystyczna. O ile pragniemy przylecieć do Australii, by prowadzić dalej swoją naukę lub podnieść swoje wykształcenie i szkolić się w jednej ze szkół w Australii, właściwa tu w związku z tym będzie wiza edukacyjna. Jeżeli posiadamy już studia wyższe, oraz kwalifikacje praktyczne, a następnie zostaniemy zatrudnieni przez Australijskiego pracodawcę potrzebna tu w związku z tym będzie tzw. wiza pracownicza. Każde te wizy są wydawane na pewien okres czasu, posiadają zatem ograniczenia czasowe. Przed upływem ważności wizy powinniśmy zatem opuścić Australię, czy też starać się o następną wizę, by przedłużyć nasz pobyt w Australii. Niestety nie wszystkie wizy tymczasowe do Australii upoważniają konkretną jednostkę do wykonywania w danym państwie pracę. Mając na przykład wizę turystyczną, to praca w takim przypadku jest zakazana, nie możemy tu zatem pracować. Dysponując wizą studencką możemy pracować wyłącznie na pół etatu, z kolei na wizie pracowniczej zdołamy pracować wyłącznie dla pracodawcy, który nas polecił i zaangażował. Nie możemy objeść tych warunków dlatego że grozi to odebraniem wizy, a nawet deportacją z tego kraju.

Wiza australijska czy inaczej eTA do Australii

Najczęściej wszystkie jednostki, które chcą przylecieć do Australii starają się o stały pobyt w tym kraju. Istnieje w związku z tym wiza, która zapewnia nam normalny, stały pobyt i bytowanie w Australii i przypadają nam wtedy prawie takie same warunki jakbyśmy byli rzeczywistymi obywatelami.

Osoby posiadające wizę stałego pobytu w Australii po kilku latach mogą również ubiegać się o australijskie obywatelstwo.

Wiza do Australii – w jaki sposób ją otrzymać?

Bardzo znacząca jest tu sytuacja w której znajduje się jednostka, która chce ją otrzymać, a migracyjny system prawny w Australii nadzwyczaj często jest przekształcane. Nie zmieniają się wyjątkowo trzy nurty:
– migracja w oparciu o przesłanki zawodowe. Przynależą zatem do niej: wiza skilled, którą sponsoruje pracodawca. Aby ją dostać należy mieć jednak adekwatne doświadczenie, a nawet wyedukowanie zawodowe, jakiego potrzebne jest w Australii. Należy znać również na poziomie komunikatywnym język angielski;
– migracja rodzinna. Przysługują tu zatem wizy:
partnerskie, wizy dla rodziców, wizy dla niepełnoletnich, i inne wizy rodzinne.
W takim przypadku nie należy umieć języka angielskiego. Wymagany jest donator australijski, który jest członkiem naszej najbliższej rodziny.

Bardzo znaczące również jest położenie w którym przebywamy, podczas gdy chcemy ubiegać się o wizę. Istnieją dwa typy wiz: ,,offshore” a także „onshore”. Wizę offshore można wygenerować tylko kiedy nie jesteśmy nadal w Australii, natomiast wizy onshore gdy jesteśmy wyłącznie w Australii.

Zobacz więcej:
australian visa for us citizen.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *